ЗОО ПАРК

Јагодински зоолошки врт већ годинама представља један од најзначајнијих туристичких дестинација наше земље. Основан је 09.07. 2006. године као први зоолошки врт јужно од Београда. Изграђен је у року од седамдесет  радних дана на површини од 2,5 хектара. Кроз његове капије годишње прође пар стотина хиљада посетилаца, најчешће припадника млађе популације: деце предшколског узраста, ученика основних и средњих школа, студената. Разуме се, чести посетиоци Врта су и они нешто старији, али у срцу заувек млади, љубитељи животиња, како из наше земље, тако и иностранства. Међу њима има представника свих профила и занимања, а и истакнутих јавних личности – уметника, политичара, амбасадора, спортиста, лекара….

Иако заузима површину од само 2,5 хектара, врт поседује велику и квалитетну животињску збирку. Чини је преко 250 примерака, са преко 50 животињских врста. Сви објекти у којима животиње бораве се континуирано реновирају и прилагођавају новим потребама сваке појединачне врсте. Јагодински зоолошки врт достојно репрезентује наш град и може се сврстати међу најбоље уређене паркове у Европи и свету. У потпуности испуњава своју улогу и представља праву културну и васпитно-образовну установу.

У окриљу Јагодинског зоолошког врта можете да се разонодите и одморите, али и да научите много тога новог не само о животињском већ и о биљном свету. Уз много егзотичног цвећа, овде има и другог растиња, као и примерака ретког дрвећа.

О свему што је изложено погледима посетилаца брине мали, али ефикасан тим, састављен од вредних људи. Сваке године рачунамо на свесрдну помоћ волонтера различитих старосних доби, али и на значајну помоћ племенитих људи – наших донатора. Иако живимо у изазовној и динамичној данашњици, планирамо да урадимо много тога!

Јагодински зоолошки врт ради свих 365 дана у години, од девет часова ујутру па све до мрака. Зато, послушајте наш слоган: Бекство у дивље срце града. Побегните, бар на кратко, од свакодневних брига и проблема и проведите са нама један незабораван дан.

Ракун
Northern Raccoon
Procyon lotor

Ракун је сисар средње величине који насељава Северну Америку. Он је највећи члан породице Procyonidae.

Прстенорепи лемур
Ring-taild lemur
Lemur catta

Прстенасти лемури су дневне животиње. Они проводе време на дрвету или истражујући своју територију сакупљајући храну. 

АФРИЧКИ ЛАВ
Panthera leo

Живе у чопору који чине један или више одраслих мужјака, неколико женки и њихови млади.Лове у групама. Неколико чланова издвоји жртву и потера је према осталима који чекају у заседи.

Јагуар
Jaguar
Panthera onca

Јагуари су изузетно прилагођени животу у тропским кишним шумама. Мишићави удови и велике шапе служе им да се пењу на дрвеће.

Европски мрки мевед
European brown bear
Ursus arctos arctos

Мрки медвед је највећи сисар на Балкану и Европи. Некада је широко насељавао Србију, а данас се претпоставља да нема више од 60.

Јак
Yak
Bos grunniens

Женке са младима формирају крда која броје до 200 животиња. Одрасли мужјаци им се придружују у време парења

Шимпанза
Chimpanze
Pan troglodytes

Живе у групама које чини 10-120 чланова. Ове животиње су активне током дана, док ноћ проводе у дрвећу, на гнездина која направе од грања.

Жирафа
Giraffe
Giraffa camelopardalis

Жирафе су највише копнене животиње на свету. Жирафе производе вокализације као што су фрктање, стењање, хркање, шиштање.

АЛПАКА
Alpaca
Vicugna pacos

Алпаке су припитомљена, друштвена врста која живи у стадима. Иако потичу из Перуа, сада су се проширили широм света.

Контакт

Copyright © 2022. SGI All rights reserved.